duminică, 10 august 2014

VIZIUNEA BEST SI ERASMUS PLUS!


          BEST IN CONTEXT!

Proiectul BUILD EUROPE THROUGH SPORTS – BEST asa cum si denumirea o afirma se doreste a fi o reconstruire a valorilor Uniunii Europene pornind de la centura unitara reprezentata de sportul de masa, ca modalitate de coagulare a unor viziuni comune, a unor modele pozitive pentru crearea de noi mentalitati. Astfel, BEST va reuni un numar de 36 de tineri provenind din Romania, Turcia, Italia, Grecia, Polonia si Slovenia care pe o perioada de 8 zile de activitati vor oferi solutii viabile prin activitati de voluntariat si educatie non – formala intr-un cadru non – formal, implicarii prin sport pentru indepartarea tuturor efectelor negative cu care comunitatile partnere se confrunta. Astfel, motivatia implementarii proiectului vine din identificarea cauzelor existente si anume: atitudini anti-sportive, un stil de viata nesanatos, vicios, afectat de multitudinea de atractii negative pe care mediul social le pune in calea acestora: consumul de droguri, ori alte substante, alcool, grupuri afectate, atitudini discriminatorii, toate acestea producand deja in prezent efecte deosebit de negative precum: discriminare, sedentarism, dependenta, reactii sociale individuale sau de masa, toate acestea conducand catre identificarea uneia dintre cele mai importante probleme si anume: slaba practicare a sportului. Situatia in care de asemenea in scoli, orele de sport sunt din ce in ce mai reduse, tinerii nemaifiind indrumati sa practice sportul nici pentru timpul liber, preturile mari la inchirierea salilor de sport, alaturi de lipsa/desfiintarea terenurilor publice de sport unde ar fi putut fi practicate sporturi de masa, toate acestea reprezinta baza motivationala pe care o utilizam in vederea pozitivarii situatiei existente si oferirii de solutii viabile problemelor, intr-un cadru multicultural. Toate aceste cauze conduc catre problema pe care o vom aborda aceea a slabei practicari a sportului de masa pe fundamentul unor oportunitati vicioase de petrecere a timpului liber precum si a unor atitudini de excludere.

In specific asadar, pozitivand, scopul proiectului BEST este reprezentat de dezvoltarea competentelor de practicare a sporturilor de masa in aer liber intr-un cadru multicultural, alaturi de promovarea unor atitudini pro-sociale bazate pe fair play, nediscriminare, respect reciproc, egalitate, solidaritatea, egalitate, toleranta, coeziune.
Rezultatele asteptate sunt: cresterea numarului de practicanti ai sporturilor de masa; imbunatatirea imaginii sportului; mentalitati mult mai dinamice si tineri mai implicati; noi oportunitati de petrecere a timpului liber si noi grupuri de manifestare benefice comunitatilor partenere; crearea de modele comunitare; 

          DE CE ERASMUS PLUS?
O intrebare la care, de altfel, raspunsul vine tocmai din componenta sa unitara si din valorile sustinute la nivel european. Programul Erasmus Plus ca si continuator al actunilor/proiectelor derulate in cadrul Programului Tineret in Actiune reprezinta oportunitatea perfecta de valorificare a sanselor de dezvoltare a tinerilor in context european si sub apropiata lupa a standardelor de evolutie impuse in cadrul Uniunii Europene in care o valoare aparte este oferita implementarii unor principii, atitudini, responsabilitati care sa vina in sprijinul implicarii tinerilor, a egalizarii sanselor si a facilitarii participarii acestora la procesul de luare a deciziilor. In acest context, ERASMUS PLUS transfera in fapt dreptul la implicare, mobilitate europeana, initiativa catre beneficiari selectati in baza unor proiecte oportune, bine concepute si structurate, astfel incat toate aceste principii, teme si valori ce pornesc in esenta de la tineri, sa fie concretizate, valorificate, puse in practica. 

De ce mobilitate a tinerilor? Deoarece mobilitatea reprezinta spiritul tinerilor, creaza valori si sustine schimbul de experienta, toate contribuind la o buna intelegere a diversitatii la nivel european. Toate problemele existente in prezent, situatiile de necesitate, abordate integrat prin  normele mobilitatii si a „exchange-ului” constituie masuri viabile adoptate in slujba pozitivarii situatiilor existente si un pas major catre realizarea acestor deziderate. Intalnirea tinerilor provenind din medii sociale, culturale ori religioase diferite sub impactul implementarii unor principii unificatoare precum: toleranta, non-discriminare, egalitate, respect reciproc, incluziune, diversitate, comunicare interculturala, reprezinta modul efectiv in care UNIUNEA EUROPEANA reuseste sa se implice in oferirea de sanse de invatare, dezvoltare, schimbul de experienta fiind mijlocul adoptat.

Florin Ceparu – Manager de proiect

Articol realizat in cadrul proiectului BUILD EUROPE THROUGH SPORTS derulat cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene in cadrul Programului ERASMUS PLUS, Actiunea cheie 1 – Mobilitati ale tinerilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Like ERASMUS+ ROMANIA on FB! They make things happen!